Quan preparem un currículum per treballar a l’estranger, és essencial tenir en compte que cada país té normes i convencions pròpies. Un CV ben preparat pot ser determinant per accedir a una feina a l’estranger. En aquesta entrada trobaràs una recopilació de consells perquè el teu currículum doni resposta i s’adeqüi als requeriments d’altres països.

1. Adapta el nom del document

Sabies que el nom del document canvia segons el país? A Europa i al Regne Unit, es coneix com a “CV” (Curriculum Vitae), però en països com els Estats Units o Austràlia, s’utilitza “resume”. 

2. La llargada importa

Tot i que un CV de dues pàgines és l’estàndard a la majoria de països, hi ha excepcions. Per exemple:

  • Països europeus i asiàtics: 1-2 pàgines són la norma. 
  • Estats Units: Un “resume” acostuma a ser d’una pàgina, excepte en l’àmbit acadèmic, on pot ser molt més llarg. 

Evita estendre’t massa. Sigues concís i centra’t en el més rellevant per al lloc de feina al qual aspires.

3. Què incloure-hi i què no

Les normes sobre la informació personal també varien molt:

  • Països com el Regne Unit, els Estats Units i Austràlia: No incloguis foto, data de naixement, nacionalitat o estat civil.  
  • Països europeus i del sud-est asiàtic: És habitual incloure-hi una fotografia i informació com l’edat o la nacionalitat. 

En qualsevol cas, assegura’t que les dades personals que incloguis siguin rellevants i apropiades.

4. Hi he d’incloure una fotografia?

La resposta depèn del país:

  • No requerida: Regne Unit, Estats Units, Austràlia i Canadà. 
  • Recomanada: Països de la UE, Alemanya, França, països escandinaus i del sud-est asiàtic. 

Si has d’incloure-hi una fotografia, tria una imatge professional amb un fons neutre. No facis servir selfies ni fotos de vacances.

5. Escriu una bona declaració personal

La majoria de països esperen que el CV inclogui una declaració personal al principi del document. Aquest petit paràgraf ha de reflectir els teus objectius i destacar els teus punts forts.

6. Destaca les teves habilitats lingüístiques

Dominar diversos idiomes és un gran avantatge al mercat laboral internacional. Si tens certificats oficials d’idiomes, assegura’t d’incloure’ls. També és útil especificar el nivell utilitzant el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües (MCER), amb nivells com B2 o C1.

En resum

Adaptar el teu CV a les convencions del país on vols treballar és fonamental. No és només qüestió de traduir-lo, sinó d’entendre què busquen els responsables de selecció. Segueix aquests consells per augmentar les teves oportunitats i, si necessites millorar el teu nivell d’idioma per accedir a més oportunitats, a l’Escola d’Idiomes d’UManresa t’ajudarem a aconseguir-ho! 

I tu, tens el teu CV llest per conquerir el món?